Gud älskar dig som du är! Eller?

”Gud älskar dig som du är!” eller kanske ”Du duger som du är!” är vanligt förekommande fraser eller klyschor som brukar sägas till otroende. Avsikten kan vara god. Men är det verkligen sant?

På sätt och vis är det sant, beroende på hur man menar.

Det är ju inte sant att Gud älskar en otroende precis som han är, i det att han inte behöver ändras. Jesus sa ju att man behöver bli född på nytt, så på så sätt duger inte en otroende som den är för att stå frimodig inför Gud på domens dag.

Det är dock sant i det att den ofrälsta människan i sig själv duger som hon är i det att hon har förusättningar som krävs för att ta emot frälsning, eftersom det är ju b.la. för att hon är fördärvad, oförsonad och slav under synden som hon behöver frälsas. Men det är väl knappast så man menar när man säger sådant till en otroende, och en otroende skulle knappast tolka det på det sättet heller.

Det är även sant att Gud älskar alla oavsett om man man begått mord, haft utomäktenskapligt sex (otukt), haft avund, eller om man är en tjuv o.s.v. Men synd skiljer en från Gud, och Gud avskyr synd.

Men som sagt så betyder det inte att de inte behöver förändras, eftersom de otroende behöver försonas med Gud och bli frälsta. Därmed behöver de ju vända om från sina synder (ångra sig, göra sinnesändring) och ha förtroende för Jesus som frälsare och tro på att han dog, blev begravd och uppstod på den tredje dagen. Omvändelse är ett centralt budskap i Bibeln som både Jesus och Apostlarna predikade.

Därför kan det vara farligt att använda sådana fraser, eftersom en otroende kan misstolka det och tro att det betyder att han inte behöver förändras. Sådant kan ju vara förödande, eftersom den otroende blir förvillad och får en fel syn på Gud och kanske en falsk säkerhet angående liv efter döden.

Sådant kanske även brukar sägas till folk som kallar sig kristna. Men vilka är vi att bedöma om någon duger inför Gud, när vi inte känner personen? Även om personen kallar sig kristen kan den leva i synd just det tillfället du säger, “Du duger som du är!” eller liknande. “Du duger som du är om du är i Kristus” vore bättre, eftersom det inte är en självklarhet att alla som kallar sig kristna är i Kristus.

Eller vem är vi att säga att Gud älskar en som kallar sig kristen, precis som han är? Kanske behöver denna personen omvända sig? Då är det ju inte sant att Gud älskar personen precis som han är.

Sedan tycker jag sådana fraser kan låta ganska smickrande, men jag känner inte till avsikterna bakom de som skriver sådant. Men smicker är en synd, Bibeln talar om smicker, och har man smickat någon så behöver man omvända sig från detta.

Vi får stå till svars inför Gud för allt vi säger. Jesus sa att, ”…för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag.” (Matteus 12:36).

När man nu vet allt detta, kan man inte fortsätta säga sådant till otroende, eftersom det är ju faktiskt en ”halvlögn,” vilket är en lögn, eftersom det egentligen inte finns något som heter ”halvlögn.” Finns inget mellanting här, antingen är det sant, eller inte. Smicker och lögn är verkligen onyttiga ord (se versen ovan).

Inga synder är små inför Gud, inklusive lögner. Jesus dog även för dessa synder, och det var ingen liten uppoffring Jesus gjorde på korset!

Advertisements

Posted on November 23, 2013, in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

 1. En klok man sa en gång ungefär såhär: Gud älskar oss precis som vi är men för mycket för att låta oss fortsätta vara så. Jag tror att det är skillnad på att vara älskad av Gud och att vara rättfärdig. Gud älskar verkligen alla med sann kärlek, det är inte samma sak som att alla kommer till himlen. Vi kan aldrig förtjäna Guds kärlek, Gud älskar oss inte mindre när vi syndar eller mer när vi omvänder oss. Gud hatar synd, men Gud hatar inte en människa som syndat. Anledningen, tror jag, till att många säger “Gud älskar dig som du är” är för att personen det sägs till inte tror att det finns någon chans i världen att Gud skulle kunna älska dom på grund av allt dom gjort, sagt och tänkt. Det finns en bild av Gud att han är väldigt arg och hatisk om man inte gör som han vill. Poängen är inte att ge personen ett falskt hopp om evigt liv utan en möjlighet till att personen faktiskt söker Gud och kanske kommer till tro.

  • Gud är dock arg på alla ofrälsta (se Johannes 3:36, Rom 1:18, Ef 2:3, Ef 5:6, Kol 3:6).

   Jag tror även Gud kan ha hat och avsky, eftersom Bibeln även tydligt i Psaltaren, Ordspråksboken t.ex. talar om detta. Bibeln säger ju att, “Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet.” Heb 13:8

   “Jag, Herren, har inte förändrat mig . . .” Malaki 3:6

   Men det är även sant att som Bibeln säger, att Gud ÄR kärlek.

   Även om “Gud älskar dig som du är” är sant beroende på hur man tolkar det, som jag förklarat, så kan det misstolkas av en icke-troende till att betyda att ingen omvändelse krävs. Om vi inte förklarar för honom vad vi menar kanske.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: